[sdm-squeeze-form id=”7401″ fancy=”1″ button_text=”LETÖLTÉS”]

Szex és szerelem a Bibliában – a 249. rész kommentárja

Sokan mondják az Énekek Énekéről, hogy valójában ez Krisztus és az Egyház kapcsolatáról szól. Akár így van, akár nem, annyi bizonyos, hogy ebben a könyvben egy menyasszony és egy vőlegény beszélgetnek és mondanak egymásról mindenféle kedves dolgokat. A sztori alapja, hogy Salamon – aki a herceg ebben a történetben – , az udvar pompázatos hölgyei helyett inkább egy vidéki, gyönyörű szép leányzót választ magának.

A mai rész azzal kezdődik, hogy a menyasszony áradozik vőlegénye szerelméről, amely mámorítóbb a bornál és elindul a keresésére. A lány a kecskegidáit a pásztorok mellett legelteti, így a szerelme közelében maradhat.

Aztán vált a kép, már Salamon asztalánál ülnek egymás mellett, majd valahol a szabadban, cédrusfák alatt. Hasonlatokat látunk, égő vágyat és epekedést a másik iránt.

Ezután pedig jön egy visszatérő motívum, “Ne ébresszétek fel a szerelmet, ne szítsátok fel tüzét, ameddig ő nem akarja! Meg kell ígérnetek!” – vagyis idő előtt ne akarjunk olyan kapcsolatokba belebocsátkozni, amelyet később megbánunk. Ez a mai tinédzserszerelmes társadalomban szintén nem népszerű üzenet, azonban Isten Igéje nem változott. Az Énekek Énekében is két érett személy csodálatos szerelmének lehetünk tanúi, akik képesek magukat ellátni és abba a korba értek, amelyben már nem korai lángoló érzelmeket táplálni a másik iránt. Ekkor már valóban itt lehet az ideje a szerelem felébresztésének és a tűz felszításának.

Az ókori társadalmakban is lehetett persze ismerkedni és közeledni a tizenéveseknek is, azonban voltak határok, amelyeket a családok és a társadalom szigorúan megszabott. A pátriárkák és a szülők a legnagyobb természetességgel várták el a fiataloktól, hogy szexuális életet csak a házasság után éljenek, addig ilyesmiről szó sem lehetett.

Számukra a szex nem végállomás és egy ösztön kielégítése volt, hanem egy csodálatos megismerési folyamat része és testi beteljesülése. A szövetséghez tartozott, amely ha megköttetett, már nem volt felbontható.

Ez a mai, testközpontú világban, amelyben már gyerekkortól azzal bombázzák az embert, hogy minél jobban nézzen ki, ahol a külseje alapján ítélnek meg mindenkit, botránynak számít.

A mai fiatalok számára a külső aránytalanul fontos és elképzelni sem tudják, hogy hogyan lehet mély és szexmentes kapcsolatot kialakítani házasság előtt. A többség egyszerűen a klubokba jár ismerkedni és arc, alak és szag alapján választ párt. Ha testileg már “kipróbálták” egymást, akkor lehet szó a továbbiakról. Ez a lehető legmesszebb áll a bibliai modelltől a párkeresést és párválasztást illetően.

Ennél még az internetes ismerkedések is jobbak, mert ott legalább valamiféle lelki híd vagy kapocs jön létre a két fél között. Persze sokan csak azért járnak a klubokba, hogy levadásszák a hétvégi prédát. Amellett, hogy ez szörnyű bűn és istentelenség, hosszú távon kiégett és kiábrándult emberré tesz. A vadászatok hétről-hétre folytatódnak és telnek-múlnak az évek és egy idő után elkezd gondolkodni, hogy másoknak miért vannak gyerekei és neki miért nincs még negyven vagy ötvenévesen. Érzi, hogy talán most már kellene, meg azért most már jó lenne komolyabb kapcsolatban gondolkodni, de sokszor annyira életmódjává lett a folyamatos “vadászat”, hogy szinte képtelen tartalmas kapcsolat kialakítására. Rendszeresen van együtt akár két vagy több lánnyal és a kéjvágy olyan szinten fűti, hogy nem tud elszakadni ettől az életviteltől.

Erre Istennek egy receptje van: döntsd el, hogy elfordulsz ettől az életviteltől, bánd meg a bűneidet, élj tiszta életet és kiálts, hogy Ő szabadítson meg. Meg fog, hidd el, mert megvan a hatalma és ereje hozzá. Szakítsd el magad teljesen ettől az élettől, élj tisztán hosszú ideig, akár több évig és után kezdj el ismerkedni új emberként, akivé Isten tett. Ha van rá lehetőséged, kezdj el valamilyen keresztény közösségben járni és hagyd, hogy Isten beszéde átalakítson és megtisztítson.

Budapesten több erre alkalmas közösséget tudok ajánlani – ilyen a Budapesti Autonóm Gyülekezet, a Golgota, a Pünkösdi vagy az Agapé gyülekezet, a HÉV vagy a Szeretet-Közösség, de ha a közeledben van például Omega vagy Szabadkeresztény gyülekezet, az is kiváló lehet.

Ezekben a közösségekben hirdetik a teljes evangéliumot, a víz ás Szent Szellem általi újjászületést és szerves kapcsolatban vannak Krisztus testének többi tagjával, azaz más közösségekkel. Ha az Isten felé fordulás mellett döntesz és megnyitod magad Krisztus tanításai előtt, akkor még lesz esélyed arra, hogy azon a pályán járj tovább, amit Isten már a születésed előtt megálmodott neked.

Mennyei Atyánk! Hálával áldozunk neked, az élő Istennek! Köszönjük, hogy a szerelem csodáját Te adtad nekünk és hogy ez a két ember közötti kapcsolat legmagasabb és legmélyebb formája legyen! Segíts, hogy megértse ez a világ, hogy milyen keretek között adtad a szerelmet és bocsásd meg azt a tengersok bűnt, amit elkövetünk Magyarországon a test és a szex területén! Szabadítsd ki az embereket a szex kötelékéből és adj megértést azoknak, akik a testi élet mélységeiben járnak! Ébreszd fel a lelkiismeretüket, hogy meg tudjanak változni és azt a modellt kövessék, amit Te terveztél mindenki számára! Hogy egy feleségük legyen, hogy gyerekeik és unokáik szülessenek és élvezzék a család áldásait életük minden időszakában! Jézus Krisztus hatalmas nevében! Ámen!