182. rész – Isten a történelem valódi Ura

Isten a történelem valódi Ura – a 182. RÉSZ KOMMENTÁRJA

FELIRATKOZÁS A NAPI HANGZÓ BIBLIA CSATORNÁJÁRA: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=NapiHangzoBiblia

Ha még nem ismered Jézust, mint személyes Megváltódat (még nem tértél meg), kattints ide: https://napihangzobiblia.hu/megteres-jezus-krisztushoz/

Ha keresztény közösségbe szeretnél járni, a Napi Hangzó Biblia ezeket ajánlja: Budapesten a Budapesti Autonóm Gyülekezetet (https://www.facebook.com/bpa.hu/, http://bpa.hu)

Nyugat-Magyarországon a Veszprémi Keresztény Közösséget (http://www.vekker.eu/)

Kelet-Magyarországon a Debreceni Szabadkeresztény Gyülekezetet (http://www.szabkerdebrecen.hu/)

Ma Isten jó hangosan üzen minden olyan hatalomban lévőnek, akik azt gondolják vagy gondolták a történelem folyamán, hogy csak mert nagy hatalommal és hadsereggel rendelkeznek, ellene mehetnek Izraelnek vagy Isten akaratának.

Szemet szúr az a stílus, ahogy Szanhérib beüzen Ezékiásnak – és ez nem csak nekünk szúrt szemet, hanem Istennek is.

Ezért úgy döntött, hogy bár a látható világban esélye sem volt a körülvett jeruzsálemi védőknek a több ezerszeres túlerővel szemben, mégis megszabadítja őket.

A mai részben két dolgot tett – egyrészt Etiópia királya támadást indított Asszíria ellen, másrészt kiküldött egy halált hozó angyalt, aki – az egyiptomi elsőszülöttek kiirtásához hasonlóan – az éjszaka leple alatt 185.000 katonát ölt meg.

Utána Szanhérib nem üzent többet, hanem csendben hazasomfordált.

Az egyiptomi fáraóhoz hasonlóan láthatta, hogy itt már sokkal többről van szó, mint amit mi, emberek képesek vagyunk előidézni vagy megvalósítani.

Az angyal ugyanis valószínűleg egyszerűen megállította a katonák szívét és az Úr ezzel is megerősítette, hogy élet és halál szuverén Ura – bármikor adhat és vehet el életet.

Példaértékű, ahogyan Ezékiás ezt a helyzetet kezelte – ezért is látjuk róla leírva azt, hogy sem előtte, sem utána nem volt hozzá hasonló.

Nem volt olyan uralkodó, aki nem más király szövetségét kereste volna korábban – erre hivatkozik az asszír Rabsaké kormányzó is az üzenetben, amikor Egyiptom királyát emlegeti.

Még a hívő és az Urat követő királyok is meghajoltak a nagyobb hatalmak előtt.

Bár Ezékiás is így kezdte, de végül olyan szorult helyzetbe került, hogy színt kellett vallania arról, hogy mi van a szívében: képes-e a halál mezsgyéjén teljes szívvel Istenben bízni?

Képes volt és ez Júdának az életben maradást és Jeruzsálem megmenekülését jelentette.

A mai újszövetségi rész vitatott, mert vannak aki úgy értelmezik, hogy a Szent Szellem nem akarta, hogy Pál Jeruzsálembe menjen és Agabosz próféta kijelentése és a testvérek kérlelése ellenére döntött így.

Mások azt mondják, hogy bár Pál tisztában volt a veszélyekkel, ő már az egész mögé látott és tudta, hogy Isten akarata az, hogy Jeruzsálembe utazzon.

Akárhogy is volt, egy dolog biztos: az Úr mindenhol közösséget vállalt Pállal és holnap elkezd kibontakozni, hogy milyen eredményre vezetett az apostol kitartása.