A 76. RÉSZ KOMMENTÁRJA

 
Anna prófétanőről azt olvassuk, hogy éjjel-nappal szolgálta Istent böjtöléssel és imádkozással. 84 éves volt és a Templom területét nem hagyta el. Abban az órában, amikor Simeon megáldotta Jézust, Anna is hálát adott Istennek a Megváltóért és elkezdte az örömüzenetet hirdetni.

Érdemes Annánál elidőzni egy kicsit és forgatni magunkban, hogy ő voltaképpen mit is csinált. Idős volt és mindenét Istennek szentelte, de leginkább az idejét: éjjel és nappal imádkozott hozzá. A mai instant világban ez szinte elképzelhetetlen, de már egy óra imádkozás is hosszúnak tűnhet. Mit mondjak Istennek egy órán keresztül? Adjak hálát? Az tíz perc alatt megvan. Persze én nem imasablonokról és előre megírt imákról beszélek, mert ilyenről sehol, semmilyen formában nem olvasunk a Bibliában. A “Mi Atyánk” is inkább a témákat határozza meg, semmiképpen nem szó szerinti ismételgetésre adta az Úr.

A lényeg sokkal inkább a közösség Istennel, mégpedig a saját szavainkkal elmondva. Ha valamiben választékosak akarunk lenni, hát az imában azok lehetünk — Dávid ennek is a csodálatos előképe volt. A feljegyzett zsoltárokon kívül még százszámra szerezhetett Istent dicsérő dalokat, himnuszokat és zsoltárokat — de egyiket sem azért írta, hogy kétezer évvel később háromszázszor elismételve valaki ezáltal úgy érezze, hogy bűnbocsánatot kapott. Ennek semmi köze nincs a Biblia Istenéhez.

Isten mindenek felett való Úr és az embert a saját hasonlóságára és képmására teremtette. Nem robotokat hozott létre, hanem egy szabad akarattal rendelkező teremtményt, aki képes vele szellemi módon kommunikálni. A szavakban, imában kifejezett hálaadás kiváló előszobája lehet a kéréseink feltárásának előtte.

Például, adhatunk hálát a következőképpen — persze ez sem imaminta, csak ötleteket próbálok adni, hogyan kezdjük az imánkat: “Mennyei Atyám, Mennynek és Földnek az Ura, Mindenható Istenem! Köszönöm, hogy megszülethettem erre a Földre és életet adtál, ami számomra csodálatos kincs! De ez sem volt neked elég, mert azt akartad, hogy az életem örökké megmaradjon! Ezért elküldted értem a számodra legdrágább személyt, a szemed fényét, akit a legjobban szeretsz, a Názáreti Jézus Krisztust. Köszönöm, hogy mivel hiszek benne, örökké élhetek és a bűneimet megbocsátottad! Külön köszönöm azt, hogy felírtad a nevemet az élet könyvébe! Hálát adok Isten családjáért, ami körülvesz és nem kell egyedül lennem ezzel a csodálatos hittel, amivel megajándékoztál nagy kegyelmedből.

Azért is hálát adok, hogy már most felültettél hit által a mennybe és valódi mennyei lény lehetek, még ha ezt most nem is látom! Része vagyok egy csodálatos királyságnak, amelynek az Ura valóban igazságos és igazságosan ítél! Uram, te jelentetted ki, hogy boldogok a tiszta szívűek, mert ők az Istent meglátják! Kérlek, teljesen tisztítsd meg a szívem, hogy minden indulatom, gondolatom és tervem a tiéddel összhangba kerüljön — én valóban a Te akaratodat akarom cselekedni, ezért legyen meg a te akaratod! Mindezt nem magam miatt kérem, hanem a Te Szent Nevedért, hogy még inkább dicsőséget szerezzek neki! Igen, Szenteld meg a Te hatalmas neved az életemben! Mert te Szent vagy, minden és mindenki felett állsz és belénk adtad a kedves Szellemedet, aki elvezet minket minden igazságra. Mindezért nagyon hálás vagyok neked Atyám!

Eddig tehát az ima. Ha gondolod mondd utánam azért, hogy legközelebb már magadtól tudd megfogalmazni a háládat és kéréseidet Isten előtt. Ő pedig megígérte, hogy meghallgatja az igazak kiáltását. Bátran kezdj el tehát imádkozni, kérni, hálát adni és közbenjárni! Tanuld meg élvezni az Istennel gyakorolt közösséget! Mert lehet….