FELIRATKOZÁS A YOUTUBE CSATORNÁNKRA: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=NapiHangzoBiblia

Az 61. RÉSZ KOMMENTÁRJA

 
Talán emlékeztek, hogy amikor megkérdezték Jézust, hogy mi a legnagyobb parancsolat, mit válaszolt: szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. És szeresd felebarátod mint magadat. Mindkettő a szeretetről szól. Ha pedig megvizsgáljuk a ma felolvasott rabszolgatörvényeket, ugyanez köszön vissza. Isten a szeretete miatt egyszerűen nem engedte, hogy a népéből bárki véglegesen rabszolga legyen. Gyakorlatilag mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy kiváltsa magát vagy legkésőbb minden ötvenedik évben, a kürtölés évében felszabaduljon.

Ilyen humánus törvények, mint amilyeneket Isten adott Izraelnek nem voltak és azóta sincsenek a rabszolgákat illetően. Isten tehát féltő szeretettel bánt népével és bánik a mai napig — ugyanis Izraelt nem vetette el az Örökkévaló, a Jelenések Könyve szerint külön terve van az Úrnak a választott néppel és ezt egy friss élménnyel is alá tudom támasztani.

Egyszer hallottam két német pásztor beszámolóját, akik Tübingen városából jöttek. Tübingen náci város volt a második világháborúban és a pásztorok beszámolói szerint tabutéma volt a nácizmusról beszélni a német családokban. Bár hivatalosan a német kormány és Németország beismerte bűnösségét, az otthonokban ez nem volt helyretéve és mindenki csak takargatta a titkokat és a múltat. Azonban Istentől indíttatva ezek a pásztorok és a gyülekezetük elindította az Élet Menete mozgalmát, amelynek részeként a náci háborús bűnösök leszármazottjai szembenéztek szüleik, nagyszüleik múltjával és bocsánatot kértek a még megmaradt holokauszt-túlélőktől.

A német médiában nagy nyilvánosságot kapott a felvonulás és a szembenézés, és ennek eredményeképpen ma már 12 országban tartanak hasonló meneteket és kérnek bocsánatot a fasizmus bármilyen formáját támogató szülők, nagyszülők leszármazottjai. Tübingen városának az egész atmoszférája megváltozott amióta ez a mozgalom kezdetét vette — a hideg-rideg légkör feloldódott és élet költözött a városba, sőt ma már egy zsidó gyökerekkel rendelkező polgármestere van Tübingennek. Meggyőződésem, hogy Isten Szelleme végzi ezt a munkát abban a városban.

Van még egy érdekes rész a ma felolvasott ószövetségi szakaszban: Isten kijelenti előre, hogy ha az Izraeliták nem adják meg az ígéret földjének minden hetedik évben a pihenőt, akkor annyi időre fogják őket kiűzni, illetve fogságba vinni, ahány pihenőév kimaradt. Emlékeztek, hogy pontosan hány év telt el Jeruzsálem elfoglalásától a második templom felépítésének kezdetéig? Hetven. És arra, hogy a honfoglalástól hány év telt el Jeruzsálem elfoglalásáig? 490. Ezalatt az idő alatt Izráel egyszer sem adta meg a földnek a neki járó pihenőidőt, ezért pontosan ennyi év száműzetést kaptak.

Ez is azt igazolja, hogy ha Isten száját elhagyja az ige, a szó, az azonnal megmásíthatatlan és törvényerejű. Hála az Úrnak, hogy hozzánk már a kegyelem és nem a törvény igéje szól. Ha pedig megvalljuk bűneinket, Ő hű és igaz, hogy megbocsássa azokat.