FELIRATKOZÁS A YOUTUBE CSATORNÁNKRA: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=NapiHangzoBiblia

Az 55. RÉSZ KOMMENTÁRJA

 
A minap olvastam korunk egyik véleményvezérének cikkében, hogy alapvetően a világ jó felé halad. A szerző szerint bolygónk teljes népességét tekintve kevesebb a háború, kevesebb az erőszak és úgy általában mindenféle bűncselekmény mint eddig bármikor a történelem folyamán. Közelítünk a világbéke megteremtése felé és már csak néhány gócpont, úgymint Észak-Korea, a Közel-Kelet és pár elvadult diktatúra az, amelyek kérdését meg kell oldani.

Az igaz, hogy a történelem folyamán minden normális politikus és vezető egy jobb világ megteremtését tűzte ki célul, erre születtek különféle ideológiák, gazdasági és politikai rendszerek. A kommunisták a magántulajdon egyenetlenségeinek eltüntetését tűzték ki célul: azt gondolták, hogy ha a gazdagoktól az állam elvesz és azt egyenlő arányban újra elosztja, akkor jobb lesz a világ. Azonban a kommunizmus összeomlott és az ismert történelem legkorruptabb melegágya lett és még ma is az — például Kínában vagy pont Észak-Koreában. A nemzetszocialisták azt gondolták, hogy faji alapon kell megoldani a világ problémáit: ha kiirtják a zsidókat, majd a cigányokat majd más etnikumokat és csak az uralkodó árja faj marad fenn, azzal jobb világ fog beköszönteni. Ezzel csak két erőteljes ideológiát emeltem ki, természetesen a sort több száz vadabbnál vadabb emberiséget megváltó teóriával lehetne folytatni.

De mondanom sem kell, nem lett jobb a világ egyiktől sem. Úgy tűnik, hogy a felszín alatt van egy olyan mélyen gyökerező probléma, ami meghaladja az ideológiák korlátait, amire ezek a rendszerek, teóriák nem jelentenek gyógyírt. Igaz, a kommunizmusban a statisztikák szerint kevesebb köztörvényes bűncselekmény történt, de virágzott más: a feketekereskedelem, az előbb említett korrupció, a személyi kultusz és még egy sor torzulás volt jelen a hőn áhított ideális állapothoz képest.

Ezzel el is érkezünk ahhoz, amit Jézus mond a mai részben: “A szívből származnak a gonosz gondolatok, a szexuális bűnök, a lopások, a gyilkosságok, a házasságtörés, a kapzsiság, a gonoszság, a csalás, a kicsapongás, a fösvény és szűkmarkú lelkület, a gyalázkodás, a büszkeség és az esztelenség.” A Megváltó nyilvánvalóan kijelenti, hogy az ember a bűnbeesés óta magában hordozza mindezeket és amíg a szívében nem áll be változás, addig lehetetlen lesz olyan társadalmat vagy akár olyan közösséget létrehozni, ahol előbb vagy utóbb ne ütné fel a fejét a bűn.

Amíg az ember szíve szó szerint ki nem cserélődik, nincs esély arra, hogy jobb világot hozzunk létre. Ez pedig nem más, mint Isten megoldása az emberiség számára, ez maga a megtérés és az újjászületés víz és Szent Szellem által. A legnagyobb különbség az emberek és Isten megoldása között, hogy amíg az emberiség kívülről befelé próbálja megoldani a problémát, Isten belülről kifelé nyújt végleges megoldást. A bűn láthatatlan valóságát nem lehet kiirtani az emberi szívből hatalmi eszközökkel és törvénnyel. Viszont, ha valakinek új szíve, azt már nem szükséges törvényekkel szabályozni, mert nem fog bűnt cselekedni és a szíve nem fogja rosszra vinni.