FELIRATKOZÁS A YOUTUBE CSATORNÁNKRA: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=NapiHangzoBiblia

Az 54. RÉSZ KOMMENTÁRJA

 
A Tabgha, azaz a kenyérszaporítás helye a mai napig népszerű zarándokhely Izraelben, évente több tízezer ember látogat el oda, hogy a szemükkel lássák a helyet, ahol ez a minden képzeletet felülmúló csoda történt. Nem is kenyérszaporítás helyének hívják valójában, hanem úgy, hogy a “Hely, ahol az Úr hálát adott.” Valóban azt olvassuk Márk evangéliumában, hogy az Úr vette a kenyereket és a halakat, hálát adott és elkezdte szétosztani az emberek között. 5000 férfi lakott aztán jól ezzel az étellel, tehát bátran mondhatjuk, hogy képtelenség, ami itt történt. Ugyanígy mondhatjuk ezt a mannára, illetve a fürjekre, amik szinte a semmiből jöttek Izrael népének pusztai vándorlásakor. De ilyesmi zajlott le akkor is, amikor Illés próféta ellátogatott a szareptai özvegyhez az Ószövetségben: amíg volt korsó vagy bármilyen folyadék tárolására alkalmas edény, amit tele lehetett tölteni, addig csodálatos módon nem fogyott el az olaj az asszony korsójából. A csodálatos kenyér és halszaporítás és a fenti csodák egy ponton kapcsolódnak: mindegyik az emberek éppen akkor aktuális szükségletét töltötte be.

Isten mennyei ellátásban részesítette népét, de nem azért, hogy megvegyék az ötödik autót és a tizedik plazmatévét, csak mert úgy tartotta kedvük, hanem azért, hogy amire tényleg szükségük van, ahhoz hozzájussanak. Ha a szolgálat céljára sürgősségi okokból éppen repülőgépre van szükségünk azt is megkapjuk: nem az adott tárgy értéke, hanem a felhasználás célja a lényeg. Ahogy Jakab apostol fogalmaz, ne a gerjedelmeinkre kérjük, mert az nem jó kérés. Hanem Isten dicsőségére, szolgálat céljára, a Názáreti Jézus Krisztus nevében. Mert fontos, hogy minden, amit teszünk, akár eszünk, akár iszunk, akármit cselekszünk, mindent az Atya dicsőségére és a Fiának nevében tegyünk.

Ez kiváltképpen igaz a szolgálathoz szükséges eszközök beszerzésére. Ha valóban Isten szolgálatába álltunk be és jogos az igény, akkor az Úr ma is meg fogja szaporítani a kenyereket és fürjet, mannát, olajat vagy bármi mást bőségesen megad, csak kérnünk kell. Viszont fontos, hogy hittel tegyük mindezt és ne kételkedjünk, mert ahogy a Zsidó levél fogalmaz, mi a hit emberei vagyunk, hogy életet nyerjünk és nem a meghátrálásé, hogy elvesszünk. Mert, aki meghátrál, abban nem gyönyörködik Isten Szelleme.

Jézus két dologról beszél, amikor a szükségleteinket veszi sorra a Hegyi beszédben: az ételről és a ruházatról. Pál apostol a leveleiben tökéletes összhangban az Úrral azt írja, hogy ha van ételünk és ruhánk elégedjünk meg vele. Jézus a természetből vett példákkal szemlélteti Isten ellátását az ételre és a ruházatra vonatkozóan: a verebeket és a liliomokat állítja elénk, amelyek szintén Isten ellátásából táplálkoznak és léteznek. Mennyivel másképp végeznénk a dolgunkat, ha nem kellene a mindennapi megélhetési gondokon őrlődnünk, hanem biztosan tudnánk, hogy amire szükségünk van, azt megadja az Úr. Pedig Ő ezt ígérte és annyit kért, hogy mindezt párosítsuk eltántoríthatatlan hittel és először keressük Isten országát és annak igazságát, és ezek mind megadatnak nekünk.